3 x Heatmaps: Få værdifuld data om dine besøgendes adfærd [Hotjar]

372 Total
visninger

I dag vil jeg fortælle om Heatmaps og jeg vil give dig konkrete tips til at komme godt i gang, så du kan blive klogere på, hvad dine brugere ser, hvor de klikker og på den måde få et ekstra lag viden i din konverteringsoptimering.

Velkommen til OnlinePartners TV. Det her indslag er til dig, der sidder og nørkler med dit website. Det kan godt være svært at vide om du skal flytte eller fremhæve en knap. Eller om du skal fremhæve menuen eller om folk overhovedet ser dit indhold på forsiden. Det kan også være du måske har set i Google Analytics, at du har en høj bounce rate på en af dine store landing pages eller måske lav time on site på dit ellers lange blogindlæg. Og du tænker naturligvis hvorfor det kan være? Og dét kan heatmaps hjælpe med. Og jeg vil gennemgå de tre typer af heatmaps, du med fordel kan bruge i dit optimeringsarbejde.


Det jeg bruger her, det er Hotjar, som er gratis at komme i gang med, men du kan også bruge f.eks. Visual Website Optimizer. Og det første heatmap, som vi skal kigge på her, det er det vi kalder et click-map, hvor du kan se, hvor dine brugere har klikket henne. Vi kan f.eks. holde musen over her, og vi kan se, at der har været 30 clicks eller ca. 9% af det samlede antal clicks på SEO i vores hovedmenu her. Og farverne er sådan, at jo nærmere det røde, jo flere klik har der været, jo nærmere det blå, jo færre clicks har der været.

Men overordnet viser et click-map to ting. Det viser som sagt, hvor brugerne har klikket, men det viser også, hvor de ikke har klikket.  Og det er to værdifulde ting, som du kan bruge til at vurdere om du skal fjerne eller fremhæve eller flytte et af elementerne på din side. Hvis vi kigger her på Onlinepartners.dk’s forside, så kan vi se, at der har været massevis af klik heroppe ved hovedmenuen, mens der faktisk slet ikke er noget som helst klik på vores ellers store Call to Action her midt på siden.

Der ville det være oplagt så at tænke, at vi skulle gøre den tydeligere på en eller anden måde. Eller gøre den mere tiltalende eller arbejde med vores Call to Action her, men samtidigt ville det også være logisk, at folk de faktisk gerne lige vil vide noget om vores ydelser først – eller om os først – før de kontakter os, hvilket vi også ligesom får antydet ved at der faktisk ikke har været et eneste klik på Kontakt Os oppe i hovedmenuen, som vi ved bliver set.

Det næste er så, at vi kan se, hvor folk har klikket på ikke-interagerbare elementer. Så det vil sige, vi kan f.eks. se hernede på Teamet hos OnlinePartners har faktisk fået 9 kliks, og vi kan se 15 Passionerede Nørder hernede har fået 3 kliks. De er faktisk ikke interagerbare, så det ville selvfølgelig være oplagt, at få dem til at linke ind til vores Om Os-side, som vi kan se har fået rigtigt meget action heroppe.

Et andet tip til, hvad du kan undersøge med klikmaps er at du kunne bekræft-eller afkræfte tvivl om, hvorvidt du behøver en menu både i toppen og i venstre siden eller måske eventuelt om brugerne finder din menu på mobiltelefonen.

Det næste jeg ofte bruger er scroll maps. Det viser, hvor langt brugerne scroller ned på en given side. Det viser dig ikke hvad brugerne ser, men det viser dig, hvad de har mulighed for at se.

Som du kan se her, så bliver der brugt samme farvekodning som vi så på click-mappet, hvor det røde er det de fleste ser, og det blå er det som de færreste ser. Det du kan bruge scroll-mappet til, det er at vide, hvad du skal prioritere af indhold, hvordan du skal placere dine Call to Actions og andet tekst i forhold til det frafald, som er jo længere ned på siden, man kommer. Det er sådan at, det er meget normalt, at der et frafald på alle sider, jo længere ned på siden man kommer. Det du så skal lægge specifikt mærke til med et scroll map, det er om der et meget stort frafald på et meget lille område. Vi kan f.eks. se her, at vi mister faktisk 25% af besøgende nedover de sidste Call to Actions vi har her på siden.

Hvis du har et stort frafald på din egen side, så det du kan gøre, det er at placere nogle visuelle queues, som f.eks. en lille pil i bunden af skærmen, som indikerer mere indhold eller du kan bruge den her Average Fold, eller den gennemsnitlige fold, som er det som brugerne ser, når de lander på siden. Så vi kan se ligesom, hvor deres skærmbillede bliver skåret over, og det kan du bruge til at skære nogle elementer over på din hjemmeside. Dvs. f.eks. noget tekst, det kan være en overskrift eller måske et billede, som du på den måde halverer og på den måde indikerer mere indhold for brugeren.

Men husk at overveje om scroll-action er noget du skal prioritere, altså om det er nødvendigt for din forretning, at brugerne ser alt indholdet på din side.

Det første eksempel jeg kan nævne her er indholdstekst som f.eks. et blogindlæg. Her er det oplagt at optimere, da det kan øge dwell-time og dermed din Google Rankings og så måske motivere et lead eller et salg. Ved hjælp af et scroll-map kan du se, hvor langt brugerne kommer ned i dit indlæg og så kan du eksperimentere med typografi og læsbarhed.

Et andet eksempel er en kunde, hvor vi også lavede et scroll-map, hvor der mere eller mindre kun var 30%, der rent faktisk kiggede under folden, dvs. overhovedet rørte ved scroll-hjulet, men her er så en overvejelse om det overhovedet er så negativt, fordi det betyder ikke nødvendigvis at siden slet ikke formår at engagere dine brugere. Vi kunne se på bounce-raten og click-maps, at siden faktisk stadig engagerede en masse brugere, og den manglende scrolling kan altså her godt være positiv og hjælper målrettede brugere utroligt godt med at segmentere sig selv videre på dit site. Her kan du så overveje og fjerne indholdet under folden, da det er irrelevant og ikke bliver brugt. Det kan måske også øge hastigheden af dit site.

Det tredje og sidste du kan se via Hotjars heatmaps det er, hvor brugerne bevæger musen hen, og ideen her er, at brugerne kigger på markøren, når de bevæger deres mus rundt på siden. Derfor kan den her type heatmaps give en ide om, hvad brugerne koncentrerer sig om og f.eks. hvordan de læser dit indhold. Og derudover viser det også, hvor brugerne måske overvejer at klikke i stedet for kun, hvor de rent faktisk klikkede.

Og hvis vi igen kigger her på OnlinePartners’ forside, så kan vi se sådan et move-map her, hvor der har været rigtig meget musebevægelser heroppe omkring vores hovedmenu, som bekræfter det vi så tidligere i videoen, hvor der havde været rigtig mange klik heroppe. Det vi også kan se, det er, at der er utroligt meget musebevægelse nede omkring vores Call To Action og Kontakt Os Heroppe, som vi så ikke havde fået nogen klik. Eller vi havde et enkelt klik på vores store Call to Action her, men ellers ingen. Så det bekræfter lidt den her med, at brugerne de holder musen over de ting som de måske overvejer at klikke før de så vælger at klikke på noget andet. Så på den måde kan du også bekræfte noget synlighed omkring nogle af de ting du har på din side – inden du begynder at fremhæve, flytte eller gøre noget andet. Der hvor sådan et move-map her også virkelig fungerer godt, det er, hvis du har meget tekst på din hjemmeside, hvor du kan se folk bevæge deres mus på den her måde henover teksten, mens de læser, så du får sådan en klar indikation på, hvor de falder fra i dine tekstblokke.

Men vær opmærksom på forskelle mellem museposition og øje, fordi korrelationen mellem dem er ikke helt entydig i de undersøgelser, der er lavet, men du får helt sikkert nogle gode indikationer, som du kan bruge i sammenhold med de andre typer af heatmaps jeg har vist. Og det sidste tip til musebevægelserne er, at det også kan være der er meget museaktivitet på hele din side uden særligt markerede fikspunkter. Det kan faktisk bekræfte en søgende adfærd, hvor brugerne ikke helt får et klart fikspunkt eller Call to Action, hvor du så skal prioritere elementerne og rydde op.

Det var de tre gængse former for heatmaps, som vi bruger her hos OnlinePartners, og det er et utroligt værdifuldt værktøj, men det bliver først rigtig godt, hvis du kombinerer det med andre værktøjer og jeg har nogle tips til, hvad du kan gøre.

For det første, så skal du bruge Google Analytics, som udgangspunkt. Så kan du se, hvilke sider du skal køre heatmaps på, fordi du kan se, om der er høj bounce-rate på nogle landingssider og du kan så finde ud af med heatmaps, om det er fordi brugerne ikke kan se, hvor de skal klikke sig videre eller, om det er fordi der ikke er nok fokus på dine Call to Actions.

En anden metric du kan bruge er time on site, som især er relevant for tekstsider eller blogindlæg. Med scroll-maps og mousehover-mappet, så kan du se, om der er nogle store frafald og hvordan brugerne læser siden og se om du skal ændre layoutet eller typografien eller noget andet.

Heatmaps kan også bruges til at bekræfte kvalitative undersøgelser, hvor du ikke føler dig helt sikker på samplesize og validiteten, der følger med det. Måske oplevede en enkelt bruger i jeres test, at det var svært at finde en given knap, og de har uklare potentialer kan du så bekræfte eller afkræfte via heatmaps.

Og mit allersidste råd, er at du skal huske, at blokere jeres egen IP-adresse, så jeres egne ansatte ikke støjer på heatmappet.

Det var min gennemgang af værktøjet Heatmaps. Jeg håber du har fået noget inspiration til, hvordan du kan bruge det i din egen konverteringsoptimering, men hvis du har nogle spørgsmål eller anden feedback, vil jeg meget gerne høre det i kommentarfeltet nedenfor. Og tak fordi du så med.

Læs mereSkriv en kommentar

2 svar til “3 x Heatmaps: Få værdifuld data om dine besøgendes adfærd [Hotjar]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tip a friend

NYESTE VIDEOER

Klaus Wrensted Jensen
I DENNE VIDEO
Klaus Wrensted Jensen